Köpa hus i Italien

Min erfarenhet av husköp i Italien uppgår numera till två bostadshus och ett garage.

Ni är några som undrat hur det går till. Vad det kostar. Vad man bör veta. Hur det går till. Jag är ingen expert och jag förmodar att ett husköp här kan se lite olika ut. Våra tre fastighetsköp här nere har inte varit helt lika varandra de heller.

Jag ska försöka ge er som vill läsa min syn på hur det är att förvärva ett hus här. Slänger in några bilder från renoveringsarbetet mellan raderna :))

 

IMG_3596

 

För att köpa ett hus i Italien behöver du ett italienskt Codice fiscale. Lite som ett social securety number i USA. Detta får du enkelt från den italienska ambassaden i Stockholm. För oss tog det kanske en vecka. Vi behövde också ett italienskt bankkonto där den årliga kommunskatten dras ifrån och vid våra köp har de velat ha ett bevis på att vi har pengar i en italiensk bank. Det har inte räckt med att visa upp ett svenskt konto.

Vårt hus här i Scala Santa köpte vi genom en mäklare. Det var ändå ganska enkelt förhållandevis. Mäklaren har koll på det mesta vad det gäller köpet och den förra ägaren av huset var oerhört behjälplig med att fixa allt runt omkring. Vi betalade en fast summa i mäklararvode utöver huspriset.

Man skriver ett preliminärkontrakt och lägger en handpenning när man beslutat sig för att köpa huset. När handpenningen är betalt förbinder sig både köparen och säljaren till detta. Om någon drar sig ur måste den parten betala cirka 50000 Euro i straff till den andra parten. Ganska mycket pengar.

Kontraktskrivningen görs vid en notario (notaio). En notario är den som ser till att alla dokument är riktiga och lagliga. Det är olika hur mycket en notario tar betalt. Jag tror att vi betalade cirka 3000 Euro vid vårt första köp. Vid det tillfället ville notarion också att vi hade med en professionell översättare. Hon kostade 500 Euro om jag inte minns helt fel. Detta för att vi var svenskar och inte behärskade det italienska språket. Den notarion vi har haft när vi köpte garaget och nu vid köpet uppe i Vetulonia har inte krävt att vi hade med någon översättare med. Det är mycket som ska gås igenom vid en kontraktsskrivning och det ska bevittnas från alla möjliga håll. Vid vårt första köp var vi sju stycken under tre timmar inne på notarions kontor i Grosseto:))

Skatt betalar man vid köpet av huset. Man skattar alltså inte på den eventuella vinsten vid en försäljning som man gör hemma i Sverige.

För övrigt betalar man IMU, TASI (inte i alla kommuner) och TARI till den kommun man tillhör varje år. Det är fastighetsskatt, serviceavgift och avfallsskatt. Som icke resident fastighetsägare så måste man betala den kommunala fastighetsskatten. Bor man permanent i huset är det en annan sak.

Frågor på detta?

 

 

IMG_3594

 

El och vatten väljer man själv leverantör och betalar för det man använder. Vi betalar cirka 1100 kronor i månaden för el, vatten, skatter och avgifter på vårt hus här i Scala Santa. Det blir något liknande på huset uppe i Vetulonia också. Antagligen något högre elkostnad kanske eftersom det är ett större hus och vi kommer ha tre värmeluftspumpseneheter istället för två som vi har här. Vid ett husköp kan man anlita en tekniker på kommunen för någon tusenlapp (SEK) som hjälper dig att skriva över el och vatten och skatteblanketter och sådant på dig. Väl värt det kan jag tänka.

Eller så gör man på min mans vis för att han vill lära sig systemet och så åker man runt till de olika leverantörerna, köar i timtal och sträcker upp de som jobbar där för att det italienska systemet är så vansinnigt långsamt och ologiskt:))

Huset i Vetulonia har tidigare värmts upp med gas. Från en en bombole nedgrävd i trädgården i en brunn. Jag tror inte det har varit någon brunn utan förra ägaren har byggt upp en brunnsmur över för att det ska bli lite mer estetiskt. Dessa ledningar har vi nu brutit in till huset och gasen som är kvar ska tömmas ut. Vi vill inte ha gas. Enda gasen vi använder är en tub till spisen.

Vid kontraktsskrivningen upplyste stora M sällskapet om att vi sällan om nära på aldrig har gasolyckor i Sverige. Reaktionen var förvånade människor kring bordet som undrade hur vi bär oss åt. Simpelt, vi använder inte gas…

 

IMG_3590

Jag är glad att vi köpte ett enkelt hus det första vi gjorde. Vårt hus här i Scala Santa var väl underhållet. Vi har haft fantastiska grannar som har hjälpt oss massor. Vänner sedan tidigare (min syster jobbade här för femton år sedan och jag fick då äran att nästla mig in bland hennes vänner, så som jag och hon alltid gör). Dessa vänner har varit och är även vid detta nya köp helt ovärderliga.

Det nya huset var ett köp som låg hos banken på grund av skulder hos den tidigare ägaren. Därför gick köpet genom Tribunale med domare, advokater och hela tjohejsan. Vi hade ett tiotal olika checkar utskrivna från oss till de olika indrivarna av den förra ägarens skulder. Det var peruker och klubbslag och pengar till både destra och sinistra (höger och vänster). Lite speciellt, men lärorikt.

Ett köp är egentligen inte så komplicerat. Man måste bara läsa på lite. Sen gäller det att hitta bra kontakter och ta hjälp av rätt personer om man som vi nu har ett renoveringsobjekt som heter duga. Allt tar mycket längre tid här än hemma. Av olika anledningar. Ibland är det systemet, ibland är det värmen och ibland är det bara dumt. Men se till att ha tid och gilla läget…

 

Fördelarna överväger stort!

 

Idag har vi tagit lite semester. Vi letade kakel till köket igår. Det tog musten ur oss. Men till slut blev det riktigt bra av en slump. Alla dyra offerter från olika kakelbutiker med evighetslånga leveranstider slutade med att vi hittade ett lager där det fanns hemma. Allt för under 80 Euro. En helt annan stil än vad vi tänkt, men jättecoolt i vårt hus. Och annorlunda. Vilket hela huset ändå redan är:))

 

Karmisar Becca

Publicerat av

Välkommen till en helt vanlig småbarnsmammas liv i en småstad mitt i Sverige, en dröm i Italien och ett hus någonstans bortom verkligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s