Töväder och soppbröd

Barnen i sängen är tabu…

För den här Mamman i alla fall. Jag har aldrig kunnat sova gott med sprattlande barn i sängen. Och vill man, i småbarnsåren, få en möjlighet att inbringa några timmars sömn i sträck, då gäller noll tolerans. Från första stund.

 

För mig har det inneburit vagga eller spjälsäng. Bredvid mig. Jag har hållit handen när de vaknar till på natten. Jag har sjungit gott-natt-sånger när helst de vill och känt sig lugnade av min kråksång. Jag har klivit upp och ammat och bytt blöja. Jag har älskat och pysslat om alla mina tre barn till fullo alla dagar. MEN de har aldrig fått sova i min säng. Jag fixar det inte. Ur egoistisk vinkel på gott, jag vet inte om det finns något ont. Mina tre barn verkar gilla läget trots sin Mamma. Min man (mina män), har fått gilla läget…

 

Under den här hösten har jag varit borta en del. På kurser och andra event. Vilket innebär att min hårt uppfostrande man har haft ansvaret.  Jo, han är hård i sin uppfostran, ur min synvinkel. Jag får andas djupt och gilla läget många gånger. Men så kommer jag hem ifrån en frånvaro för ett tag sedan och de två minsta i familjen bekräftar att de minsann har fått mysa med Pappan i sängen på morgonen!!!

 

Och… ger man någon lillfingret… tar de hela handen…

 

stagan218

 

Så efter klockan åtta på morgonen numera…

 

så ser vår säng ut så här. Kanske lite myyyys, men jag vet i förlängningen att det förmodligen inte kommer fungera för Mamman…

Men kanske att det kan få vara en grej… här… Bortom Verkligheten…

 

Samma saker ser ju ändå lite olika ut på diverse ställen och familjer…

stagan214

stagan212

Det kan vara så att jag gör den näst godaste Grönsakssoppan…

Jag är helt värdelös på att laga mat egentligen, men mitt intresse för detta har successivt ökat måttligt de senaste åren av mitt liv. Men det kan vara så att jag kanske gör den godaste grönsakssoppan också… Men inte här…

Den gör jag i Toscana under sommaren. Samma recept, men med helt olika smaker på ingredienserna.

 

Saker smakar så visso även olika, tillverkat på olika ställen…

 

Det är magiskt hur mycket smakerna förändras 245 mil söder ut.

Brödet bakar jag dock lika. Det svenska brödet är ändå det bästa… Utmaningen här är väl att göra det i vedspis, men gasugnen i Italien är ändå inte heller som hemma. Det här med el är ingen självklarhet för mig längre liksom…

 

stagan213

stagan211

 

Jag har jobbat på det perfekta brödet i vedeldad ugn. Jag jobbar fortfarande… Det blir bättre…

Här håller jag hårt på olivoljan från min ”egen” vinodlare Le Mortelle. Den använder jag i nästan allt. Den ger en känsla av Toscana alla månader, året om.

 

 

stagan222

 

stagan215

 

1 purjolök
2 banan scharlottenlökar
2  stora vitlöksklyftor
3 msk smör

Fräs på relativ hög värme ett tag… och tillsätt sedan…

1 liter vatten
1 buljongtärning grönsak
1 buljongtärning fisk (!)
1 dl grädde
1/2 dl torrt vitt vin

4 potatisar
2 morötter
1 knippe färsk broccoli

Salt
Svartpeppar
Persilja
Muskot

 

Mixa med stavmixer och servera med svenskt bröd, gjort på jäst, olivolja (från Le Mortelle:)) , grahamsmjöl, vatten, salt och timjan. Löööv it!!!

 

 

Här töar det idag. Två plusgrader och snön packar sig. Äntligen!
Här är det bra på isarna. Pudersnön får en bas och förhoppningsvis en grund som håller hela vintersäsongen.

 

Vi äter svensk grönsakssoppa och inväntar kommande veckas vinterkyla!

 

Hoppas ni alla har en ganska skön vecka av adventsfeeling.

 

Karmisar Becca

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Välkommen till en helt vanlig småbarnsmammas liv i en småstad mitt i Sverige, en dröm i Italien och ett hus någonstans bortom verkligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s