En matplats med utsikt

Casa Madonna Quattro

har en matsal på mellanplanet. I vårt förra hus var det svårt att sitta inomhus och äta på grund av utrymme. Eller brist på utrymme då. Köket var litet och vi hade bara en liten barbänk mot väggen att sitta vid. I Scala Santa var det ute på terrassen som gällde vid måltiderna. Vilket var ljuvligt i sig, absolut. I Casa Madonna har vi båda alternativen.

Jag skulle gissa att utrymmet är på cirka 10 kvadratmeter. Rummet har en långsmal form med fönster som vetter ut mot en gudomlig utsikt över de toscanska slätterna. Vetulonia är beläget 300 meter över havet på toppen av en kulle. Casa Madonna kan vara ett av husen i denna by med den absolut vackraste och mest storslagna utsikten. Vi har den från balkongen på tredje planet, vi har den från uteplatsen vid bottenplanet och vi har den från husets matsal.

Terrakotta och varma färger.

Hela mellanplanet var målat i en gul och orange ton när vi tog över det. Även om det kan vara fint i ett italienskt stenhus, så blir det väldigt mörkt och det osar ju 90-tal på ett ganska obehagligt sätt enligt min smak. Jag ser mig inte som en vit inredningsperson, snarare tvärtom, jag gillar färg. I det här huset blir dock vita väggar det bästa. Det ljusar upp, förstorar och lyfter de grå naturstenpartierna som det finns gott om i huset. Hela väggen in mot vardagsrummet och ingången till köket är bara av grå sten. Innertaket består av bruna träbjälkat och tegel. Så det blir inte för vitt.

Golven är i trä. Ganska ovanligt här. Stengolv eller klinker är mer brukligt. Trät är inoljat i någon mörk brun-röd kulör. Vi har behållt golvet som det är i matsalen och vardagsrummet som ligger i anslutning till varandra. När väggarna blev vita, så kom det gamla golvet mer till sin rätt och slitaget på plankorna är riktigt snyggt. Så det får bli kvar för nu i alla fall.

Bilderna visar hur matsalen såg ut innan. Möbleringen är den förra ägarens. Hålet på kortsideväggen är uppborrat för en av AC-enheterna som nu sitter där. Vi har en enhet på varje våning. Det har funkat bra, både kyl- och värmemässigt för hela huset.

Och här kommer utsikten…

Visst är den magisk. Jag blir helt pirrig i hela mig när jag ser den här bilden och tänker på hur galet fint det är i verkligheten.

I matsalen har vi alltså bara målat vitt, installerat en av luftvärmepumpens enheter och bytt det lilla fönstret till höger om de stora fönstren. Det var ruttet och det regnade in vid oväder, så det är nytt. För övrigt är det nytt köksbord i gjutjärn och kork och nya stolar i trä och plast från Maison du Monde. Vitrinskåpet från Ikea är medflyttat från Scala Santa.

Vårt köksbord här i Hovis är det absolut inget fel på. Men de båda utsikterna är inte jämförbara på något som helst sätt:)) Nu får jag finna mig i att äta mina middagar i Dalarna de nästkommande månaderna. Inte så illa det heller. Men vi kommer nog vara de första som sätter oss i bilen och åker söder ut när det tillåts och anses säkert igen.

Vissa resonerar som så att man framledes nog kommer resa mindre. Jag kommer förmodligen resa mer. Det här har bara övertygat mig ännu mer om att jag behöver passa på att uppleva medans tid finns!

Puss och kram på er och hoppas ni alla får en fin påsk hemma!

Karmisar Becca

Publicerat av

Välkommen till en helt vanlig småbarnsmammas liv i en småstad mitt i Sverige, en dröm i Italien och ett hus någonstans bortom verkligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s