En av Dalarnas kulturskatter

är så klart Anders och Emma Zorns hem.

Jag har sagt i så många år att jag ska ta mig dit men det ligger ju lite för nära… Mora är något vi passerar, kanske på sin höjd stannar och äter lunch i på väg till eller hem från Bortom Verkligheten.

Det var sommaren för sex år sedan som jag senast tog mig tiden att beta av några av Dalarnas kulturskatter. Då Carl Larssons gård och Hildas Holm. Så nu äntligen Zorngården med konstmuseet.

Har vi någon mer mångsidig konstnär än Zorn inom svensk konst?

Mig veterligen inte. Utställningen under den här sommaren på Emmas museum (för museet måste man väl ändå ge henne kred för) ger en riktigt fin och komplett överblick på vad Anders åstadkom under sina 60 levnadsår. Det är mångt mycket mer än nakenstudier, som jag vet att många förknippar honom med.

Vilka fantastiska kulturskatter vi har möjlighet att ta del av. Det är ju en ynnest att få se hur människor som paret Zorn levde och hade det. Att få en inblick i deras vardag och på den tiden inte så vanliga liv.

Jag funderar lite på vad vi idag har som om hundra år skulle vara av intresse att visa upp på samma vis så som Zorngården, Carl Larsson gården, Hildas Holm eller Hallwylska Palatset. Mårbacka, Astrid Lindgrens Näs och många andra fina historiska hem. Jag kan inte komma på något som idag har samma potential för att lyckas vara av samma fascination i framtiden.

Hjälp mig!

Jag har kört fast. Jag kommer inte på något. Möjligtvis att Lill-Babs villa i Järvsö skulle kunna ha den tänkbara möjligheten. Nu är inte det alls aktuellt, men om så där 150 år kanske? Men då är ju kanske inte huset i det skicket som det var när hon lämnade det. Så det blir ju inte heller riktigt samma sak… Med denna tanke menar jag inte att jag tycker att Barbros hus borde bli museum eller visningshus. Det var bara den enda person i min livstid som jag kan komma på intressera människor i eftervärlden.

Silverbröllopspresent

När Anders och Emma varit gifta i 25 år gav han sin fru denna skulptur i trädgården. Den föreställer en person som han plockat ihop de finaste kroppsdelarna, i hans ögon, från tre av hans favoritmodeller. Jag placerade mina tre favoritmodeller på bänken i bakgrunden :))

Tycka vad man vill om baktanken till skulpturen, han lät även installera en hjärtformad ringklocka invid vardagsingången, en hjärtformad stenläggning framför denna ingång, samt formade gräsmattan och rabatten framför huset till ett hjärta. Romantiskt ändå.

Zorns gård är ett vackert, väl bevarat kulturarv som man som svensk enligt mig borde ta del av minst en gång i livet i alla fall. Zorns bör väl ändå räknas till en del av vårt lands historia. Ett par före sin tid som gått i bräschen för kvinnlig styrka när Emma från början gjorde klart för att äktenskapet skulle levas jämlikt och deras arbetares rättigheter till fri sjukvård och två veckors betald semester redan vid sekelskiftet. På den tiden en storslagen handling. Nu drygt hundra år senare en självklarhet. Eller?

Här hemma på Hovis har vi någon form av kombinerad arbetsplats, sommarställe och besöksmål. Bekanta kommer och går lite på avstånd. Min systers semester bröts efter två dagar så till den grad att hon nu jobbar 100% från att ha varit permitterad sedan i mars. Ingen kan väl ha missat TUI’s genidrag med det första charterflyget i torsdags:)) Eftersom hon ändå jobbar, så jobbar väl jag också. Mysigt med sällis på kontoret. Vi turistar som sagt lite ibland och igår fick jag för första gången en långkörare på min motorcykel så att jag de sista sju milen glömde bort att vara rädd. Det var målet med den turen och att köra upp Malin till Järvsö.

Viva la Dalarna!

Karmisar Becca

Publicerat av

Välkommen till en helt vanlig småbarnsmammas liv i en småstad mitt i Sverige, en dröm i Italien och ett hus någonstans bortom verkligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s