KAN ALLT BARA FÅ FLYTA IHOP?

Att blanda vardag och arbete.

Visst får man ofta rådet, i all vänskaplig välmening, att separera jobbet från fritiden? Jag har säkert också gett det rådet till någon vid tillfälle.

Min mest intensiva tid på dagarna är för den delen på morgonen för att få iväg barn och andra i familjen till skola och annat och sedan på kvällen med förberedelser här hemma inför morgondagen. Då hinner jag inte ens tänka, jag bara gör allt på rutin, lite som en robot. Min egentid är på dagarna när jag styr över bara mig själv. Med saker jag behöver få gjort naturligtvis, men med en annan typ av känsla än på morgonen.

Samhället är väl lite uppbyggt kring detta också. Vilket det förmodligen måste få vara till en viss mån för att verksamheter som omsorg och så vidare ska fungera. Men för egen del har jag provat att bestämma mig för att jobba intensivt mellan en viss tid och sedan koppla bort arbetet. Det lyckas sällan. Då jobbar mitt huvud jämt.

Jag inser att jag är en stor beundrare av de som fixar familj, hushåll och jobbar heltid för en arbetsgivare som kräver tvåhundra procent från hen. De måste ha någon superkraft som jag inte besitter.

Jag har insett det sista året att för mig fungerar det bättre om allt bara får flyta ihop. Att inte dela upp jobb och fritid utan tänka som att allt i mitt liv är att leva liksom. Lite flummigt kanske. Men det är för mig riktigt skönt. Och om jag någon gång i framtiden skulle få ansvaret som arbetsgivare (har ingen som helst plan för det dock), så skulle mina medarbetare behöva tänka likadant. Inte lämna in några tidsrapporter och sådant onödigt pappersjobb och inte behöva stämpla in eller ut. Utan om man sköter sitt jobb och får det som behöver göras gjort, så får man lägga upp det som man vill. Behöver barnen vara med så är det inget problem eller hunden eller svärmor för den delen. Man löser det bara.

Skulle ni vilja arbeta för en sådan firma med det upplägget eller skulle det bara kännes helt ostrukturerat? Hur tänker du?

Det vore kul att få höra hur ni tänker. Att allt som inte har med arbetet att göra inte behöver vara så uppbundet kring kvällar och helger.

Som att plocka av äpplena en tisdag istället för då är de perfekt mogna. Eller att resan till Dublin är så mycket billigare en måndag till onsdag istället för fredag till söndag. Så då bokar vi bara. Inte behöva be om lov för ledighet eller vara rädd för att man använder för många semesterdagar som borde sparas till något annat.

I början av den här veckan hade jag tre nya affärsidéer. Eller kanske inte nya, men tre som jag skulle vilja göra. Nu återstår två. Att ha ett eget äppelmusteri har jag strukit. De dunkarna med äppelmust jag fick från musteriet i Vassbo efter vår lilla äppelskörd (nåja inte från mina äppelträd då, jag fick ett äpple i år och det försvann), så inser jag att jag aldrig kommer att förstå att göra en godare must. Så om ni skulle kunna tänka er att arbeta för mig i framtiden, så kommer det nog förmodligen inte handla om äpplen.

Nåja, det där vara bara lite torsdagstankar från Hovis. Hoppas ni har en fin kväll.

Karmisar Becca

Publicerat av

Välkommen till en helt vanlig småbarnsmammas liv i en småstad mitt i Sverige, en dröm i Italien och ett hus någonstans bortom verkligheten.

2 reaktioner till “KAN ALLT BARA FÅ FLYTA IHOP?

 1. Frihet och eget ansvar absolut! Möjligheten att vara ledig när man behöver och jobba när det passar, ja tack! Men jag fastnar i det där som andra får låta enkelt och jag aldrig förstått. Hur vet man när man är klar med sina arbetsuppgifter? De tar ju aldrig slut. Det finns ju alltid mer att göra. När de absoluta måstena är klara, oftast det som någon annan förväntar sig, så finns det alltid i mina ögon mer. Vem avgör då när min arbetsdag är slut och jag ska göra något annat. Tycker jag jobbet är roligt kommer jag antagligen jobba för mycket, tycker jag inte jobbet är roligt kommer jag antagligen jobba mindre än jag borde. Jag inser att jag inte haft ett jobb där arbetsuppgifterna tar slut och jag har blivit uppfostrad av egenföretagare så jag är inte representativ för allmänheten. Men dina tankar är som alltid kloka och det är ju underbart att du hittat ett sätt som fungerar för dig!

  Gilla

  1. Jag jobbar på den optimala arbetssituationen för alla :)) Eller jag önskar att jag kunde få fram en mall för det. Att tänka sig en arbetsplats där alla jobbar på det bästa sättet för dem. Jag tänker att det borde bli ett ganska skönt arbetsklimat.
   Vill man jobba natt så får man göra det, eller sluta klockan två varje dag eller sova fem av sju dagar. Bara man får det man behöver gjort. Det ska inte kännas att maningen för tillräckligt eller för mycket. Jobbet är fritiden och fritiden är jobbet. Så flummeliflum och så inte helt genomtänkt ännu:)) Naturligtvis kommer det finnas dem som inte vill jobba med mig under de förutsättningarna, men jag vill mest kolla om det finns någon som skulle:))
   Kram och ha en fin helg!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s