VÄLKOMNA IN EN SVÄNG

Bered er för en trächock bara.

Ingen vit interör här inte. Inte någon som helst stans faktiskt. Det här huset består av trästockar och gjutjärn, trästockar och gjutjärn och ytterligare några trästockar och ännu mer gjutjärn.

Inredningen är ett hopplock av gammalt och nytt.

En hel del från den gamla stugan som varit i barnens farfars ägo sedan 80-talet (den är nu såld). Ett ganska känslomässigt beslut för min man, men jag har under årens lopp lyckats få honom att förstå att man inte kan samla på hus, tror jag… Den ägs nu av en fin gammal vän till min man, så det blev i slutändan bra.

Köksbordet är ett hemmabygge av träplank som blev över från golvet. Kökssofforna av helt olika typ är en ett loppisfynd och en är från caféet inne i Nornäs när inredningen där skulle bytas ut. ”Vardagsrumsavdelningen” är relativt ny förutom bordet som följt med sedan min mans mörka inredningstid (tror han måste haft en sådan någon gång i sitt liv). Mattan i rumsdelen och den i hallen är måttbeställda för att täcka golvet precis där det behövs. Det är skönt med mattor i ett sådant här hus, trots att det under förutsättningarna är ganska välisolerat. Ni anar inte hur många lass mossa som plockades för tätning mellan stockarna…

Huset värms upp med två kaminer och en vedspis. Vedspisen i köket beställde vi ny, liksom kaminen i vårt sovrum. Den gamla Bolinder Munktellen i mitten av huset är (för er som inte redan vet) ett fynd från Blocket. Den är från 1907 och har värmt upp Åmåls gamla skola i massor av år. Numera är den fantastiskt fina 800-kilos kolossen vårt hus finaste smycke och används när det är riktigt kallt på vintrarna. Mestadels räcker värmen från de två mindre eldstäderna.

Nej, vi har ingen vanlig el och inget rinnande vatten.

För nytillkomna läsare så ligger detta hus relativt otillgängligt. Ingen bilväg hit alls. Därav heller ingen el och vatten hämtar vi i en grävd brunn här utanför. Vattnet pumpas upp med en superfin Kronans pump i grönt och guld (nu efter några år även med en del rost på). Vi har ett 12-V system, så vi laddar våra batterier med solceller och ett litet vindkraftverk. Vi gillar sonika både soligt väder och blåsiga dagar.

Vi har tre sovrum.

Barnens rum. Tre barn kräver en trevåningssäng. Vi har också ett gästrum med två extra breda våningssängar, så sängplatser finns det om ni letar er hit någon gång. Dessa sängar är byggda av Långsjö Såg hemma i byn i Bolanche. De var tvungna att ställas hit innan vi byggde klart innerväggarna av förståeliga skäl.

Mitt och Mattias sovrum har, håll er hårt i något nu, en kontinentalsäng från IKEA. Vi låtsas inte om det bara. Sängen är grymt skön och jag låtsas att den är specialbeställd från någon lokal tillverkare i Dalarna. Mitt supervarma dubbeltäcke med flanellpåslakan är det absolut skönaste som finns.

Så här bor vi ibland när vi behöver komma ifrån verkligheten. Det är ett lagom avstånd hemifrån vårt hus för att bara åka över en helg om man så vill eller bara behöver jobba ifred ett par dagar. Drömmen är att någon gång i framtiden att bara ha detta och Casa della Madonna IV att alternera emellan. Jag behöver bara jobba lite på min rörlighet, så att kroppen håller sig livskraftig även vid hög ålder. Högre ålder menar jag…

Idag har vi tagit oss in med skotrarna till byn. Gav vår lilla bensinmack lite kärlek och såg till att allt stod rätt till med den. Sjön var riktigt fin och nu börjar spåret härifrån bli ganska tilltryckt. Hoppas det får fortsätta vara så hela vintern nu. Inget töväder alls tack. Den här säsongen vill vi ha en riktig vinter här uppe.

För övrigt stannar vi här ett tag till. Maten räcker fortfarande. Fick med oss en påse potatis från den snällaste mannen som finns på vägen hem idag. Så morgondagens mat är också räddad.

Tack för att ni stannat upp och läst ända hit.

Karmisar Becca

Publicerat av

Välkommen till en helt vanlig småbarnsmammas liv i en småstad mitt i Sverige, en dröm i Italien och ett hus någonstans bortom verkligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s